LeTaifasSfaturi

Suprafete de taiat

Opiniile difera atunci cand este vorba despre suprafetele de taiat. Fie ca sunt din lemn, bambus, plastic, sticla sau marmura ele sunt foarte utile in bucataria noastra. Magazinele abunda in oferta de tocatoare care mai de care mai frumoase, mai colorate…dar oare cat de bune sunt!

ATENTIE!!! pentru a limita transferul de bacterii de la o mancare la alta trebuie avut in vedere folosirea de tocatoare diferite pentru carne, pentru legume si fructe sau pentru paine, etc. Din cauza acestor bacterii in bucatariile occidentale a fost limitata folosirea tocatoarelor din lemn. Si asta pentru ca se zgarie usor si pot pastra in taieturile lor diversele pericole cum ar fi salmonella si E.colli. Preferate sunt cele din material plastic fiind foarte usoare, putand fi curatate mai bine si pot fi codate pe culori (pentru a evita contactul carnii cu pestele si asa mai departe).

Specialistii recomanda evitarea fundurilor de tocat din marmura sau sticla deoarece sunt foarte grele (marmura) si pot toci cutitele. Sincer, eu am achizitionat acum cativa ani un tocator din sticla si, in acest moment, este folosit pe post de suport si decor. Si asta mai ales din cauza zgomotului produs de cutit la contactul cu sticla, dar si a faptului ca este greoi de manevrat. Dar, trebuie sa recunosc ca sticla este rezistenta la zgarieturi, este frumos colorat (cu cupcakes) si este foarte util la taierea fructelor deoarece sucul nu intra in suprafata lui si nu imprumuta gusturi sau mirosuri.

Pentru tocatoarele din lemn sunt preferate cele din lemn de esenta tare cu viata lunga: artar, stejar, mesteacan, cires, nuc. Bambusul este si el un material bun si care are o popularitate in crestere. Trebuie curatate cu atentie dupa fiecare folosire, lasate sa se usuce la aer si pastrate departe de caldura care poate duce la degradarea lemnului. In fiecare luna sau la doua luni (in functie de cat de mult este folosit) se recomanda dezinfectarea lui cu o solutie formata dintr-un litru de apa calda amestecata cu o lingurita de clor. Se clatesc bine si se lasa sa se usuce la aer. Dupa utilizarea indelungata este recomandata rindeluirea suprafetei si se ung cu ulei comestibil mineral cat mai uniform. Uleiul face lemnul sa fie elastic si ii prelungeste durata de viata si folosire.

Cand cautati un tocator din plastic alegeti unul din polipropilena. Este un material neporos, rezistent la patrunderea murdariei sau a sucurilor de fructe care pot favoriza dezvoltarea bacteriilor. In plus ele pot fi spalate si in masina de spalat vase fiind astfel igienizate dupa fiecare folosire.

Tocatoarele care au un şanţ pe margine sunt recomandate pentru taierea carnii, acest şanţ preluand sucurile din carne.

Cele mai practice sunt cele care masoara cel putin 30/45 cm.

Retete365.RO   Suprafete de taiat   Sa bucatarim cu Leta

Retete365.RO   Suprafete de taiat   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Suprafete de taiat   Sa bucatarim cu Leta







Retete365.RO   Suprafete de taiat   Sa bucatarim cu Leta