200 g smantana lichida proaspata
150 g lapte integral
55 g gălbenușuri (aproximativ 3)
60 g zahar alb
6 g gelatină în foi
1 pastaie de vanilie
PREPARARE:
Turnați zahărul în bolul mixerului impreuna cu gălbenușurile de ou și amestecați-le
pana devin o crema albicioasa. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă la
temperatura camerei. Între timp se înmoaie gelatina în apă, apoi se taie păstaia
de vanilie în lungime și se răzuie semințele cu spatele lamei unui cutit.
Se toarnă laptele într-o cratiță și se adaugă semințele de vanilie împreună cu
păstaia. Se încălzește până când fierbe incet. Se lasa sa se racoreasca si se
amesteca cu crema de galbenusuri treptat ca sa nu gatim ouale. Se transfera inapoi
in cratita si se pune pe foc. Amestecam pana se ingroasa ca o budinca sau daca aveti
un termometru pana ajunge la 82 grade C. Adaugam foile hidratate de gelatina,
omogenizam, strecuram crema ca sa fim siguri ca nu avem cocoloase si ramane neteda
si matasoasa.
Racim compozitia. Intre timp batem smantana lichida pana devine o frisca moale si
spumoasa. Nu insistati prea mult ca sa nu se intareasca. Apoi se adaugă la crema,
amestecând ușor, cu mișcări de jos în partea de sus pana se incorporeaza perfect.
Turnam amestecul intr-o forma. Eu folosesc o forma din silicon ca sa o pot scoate
usor, dar merge bine si intr-o forma tapetata cu folie din plastic. Sau puteti sa
le turnati in mai multe forme tip monoportie si apoi sa fie servite direct din forma.
Lăsați să se întărească la frigider aproximativ 3-4 ore. Rasturnam pe un platou (ca
sa iasa mai usor din forma scufundati-o cateva secunde intr-un vas cu apa calda).
Garnisiti dupa preferinte: zahar vanilat, fructe, sos din fructe etc.
Crema bavareză poate fi păstrată la frigider pentru cel mult 1-2 zile,
de preferință acoperită cu o folie transparenta.Dacă nu aveți păstaia de vanilie
este recomandat să folosiți extract natural. Sau poate fi aromata cu coaja de
citrice.
Pofta buna!
Un alt mod de servire: sos de zmeura cu fructe de padure si macarons.... A fost extraordinar pentru desertul de Revelion!!!