Clafoutis cu cirese
INGREDIENTE:
450 g cirese fara samburi (in unele retete se povesteste ca ciresele trebuie lasate cu samburi pentru aroma….dar prajitura va fi mai greu de savurat, mai ales de catre cei mici)
4 oua
75 g zahar
un varf de cutit cu sare
100 g faina
250 ml lapte dulce
25 g unt topit
esenta de vanilie
2 linguri gris sau pesmet sau zahar
unt pentru uns forma
zahar pudra pentru sfarsit
PREPARARE:
Mai intai ne pregatim toate ingredientele, care trebuie sa fie la temperatura camerei. Reteta este foarte rapida si usor de pregatit.
Scoatem samburii de la cirese si le lasam sa se scurga de suc, (cu cat sunt mai putin zemoase cu atat mai bine). Cantarim celelalte ingrediente, topim untul si pregatim tava. Luam un vas termorezistent, de preferat rotund si il ungem bine cu unt. Marginea vasului o tapetam cu gris/zahar/pesmet pentru a nu se lipi si pentru a mai absorbi excesul de suc din fructe. Asezam fructele in vas astfel incat sa fie acoperita toata suprafata, dar sa nu fie suprapuse. Acum preincalzim si cuptorul la 180 de grade Celsius (eu am folosit un cuptor electric cu ventilatie si am folosit varianta caldura sus si jos).
Spargem ouale intr-un vas potrivit pentru mixer (putem folosi un mixer manual sau un robot, etc.). Adaugam sarea si zaharul si batem pana devin cremoase (isi dubleaza volumul). Acum turnam incet laptele si esenta de vanilie. Adaugam faina si omogenizam bine ca sa nu faca cocoloase. La final adaugam untul topit. Va rezulta o compozitie fluida ca la clatite.
Turnam compozitia peste fructe si dam la cuptor pentru 30 – 35 min. Urmarim cu atentie sa nu se arda deasupra. Scoatem si lasam sa se raceasca, pudram cu zahar.
Serviti cu mare drag, este un desert racoritor, usor si care dispare imediat!!!
Pofta buna!!!!