DulciuriPrajituriReteteRetete pentru Paște

Ciocolata de casa cu pasta din fructe

INGREDIENTE:

500 g lapte praf

300 g zahar + 150 ml apa + 2 g sare + 120 g unt (peste 80% grasime)

300 g fructe proaspete sau congelate (mango, zmeura, afine, fructe de padure etc.) + 50 g zahar +  lingura zeama de lamaie (o lingurita cu extract de vanilie – cui ii place)

PREPARARE:

Intr-un vas mai larg cernem laptele praf. Il lasam deoparte si pregatim 2 cratite: una pentru siropul de zahar si una pentru fructe. . Tapetam o tava cu folie de plastic, asezata cu atentie ca sa nu se scurga ciocolata calda pe langa folie.

Eu am facut pasta / gemul din fructe prima oara, deoarece trebuie si strivit si dat prin sita.

Intr-o tigaie mai larga punem la foc mic fructele cu zaharul si zeama de lamaie. Acestea vor elimina apa (mai multa sau mai putina) in functie de tipul de fruct sau de starea lui: proaspat sau congelat. Urmarim cu atentie momentul cand apa devine cleioasa (ca o dulceata subtire) si fructele se strivesc usor cu furculita. Oprim focul, lasam sa se raceasca si strivim fructele (manual sau cu un blender). Pasta obtinuta o trecem prin sita pentru a elimina cat mai mult cojile sau samburii mici ramasi. Obtinem, la sfarsit, aprox. 200 g piure din fructe.

Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta

Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta

Pasul urmator: punem siropul din zahar la foc mic, intr-o cratita cu fundul mai gros pentru a nu avea surpriza caramelizarii rapide. Se toarna zaharul impreuna cu apa si un praf de sare (si esenta – daca vrem – eu am folosit esenta de vanilie) in cratita si se pun la foc mic. Dupa ce se topeste zaharul si incepe sa fiarba usor verificam consistenta siropului. Astfel ca sa fie mai legata ciocolata siropul trebuie sa fie mai gros, sa se intinda atunci cand este luat intre degete (daca vreti o ciocolata mai moale si cleioasa siropul trebuie sa aiba consistenta unei picaturi de dulceata). Daca aveti un termometru este mult mai usor: cand temperatura ajunge la 110 grade C sau simbolul „thread” (fir),  asa cum este inscriptionat pe unele termometre pentru zahar.

Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta

Oprim focul, adaugam untul si cand acesta s-a topit adaugam si pasta din fructe.

Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta Omogenizam cu miscari circulare rapide. Adaugam sosul format peste laptele praf si amestecam rapit si energic pana la incorporare. Se poate realiza aceata operatiune cu lingura sau cu o spatula, dar eu va recomant un tel in forma de para (este o varianta rapida si usoara de omogenizare). Ciocolata noastra va capata culoarea piureului din fructe (si gustul lui) si va avea o consintenta de plastilina moale, usor de intins.

 

 

Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu LetaRetete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta

Turnam ciocolata in tava pregatita, nivelam, si tragem marginile foliei deasupra, astfel incat sa formam un pachet. Deasupra punem o greutate pentru a presa ciocolata (eu folosesc carti). Se lasa la rece minim 24  ore, se desface din folie si se taie in forme dupa preferinta. Se pastreaza la rece; in primele zile este mai moale, apoi devine mai sfaramicioasa… mai usor de taiat.

Pont: folositi fructe deshidratate pentru decor.

 

Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta

 

 

 







Retete365.RO   Ciocolata de casa cu pasta din fructe   Sa bucatarim cu Leta