Noua ne place avocado




Retete365.RO   Noua ne place avocado   Sa bucatarim cu Leta

Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala (America Centrală). Atât fructul cât și arborele sunt comestibile. Avocado se utilizeaza in diverse domenii: Cosmetica, alimentar si medicina.  diverse lucruri, printre care: măști de ten, diverse specialități culinare, ornamente, dulciuri (mai rar) – renumita este inghetata servita in coaja lui. Din fruct se face renumita pastă guacamole.

Alaturi de Aloe Vera, avocado este o veritabilă și importantă plantă pentru industria cosmetică și farmaceutică. Se folosește pentru măștile de ten care revigorează tenul și îl fac să pară mai tânăr, șampoane, crème si alte balsamuri.

Este o planta originară, probabil, din Peru, crește înaltă de 10-25 de metri, iar fructele lui nu au o perioadă exactă putând fi consumate în orice anotimp al anului. Fiind o plantă tropicală, fructele se coc în orice anotimp. Se înmulțește prin semințe și prin butășire. Avocado devine încet-încet un fruct din ce în ce mai cultivat și mai apreciat în statele europene.

Avocado isi schimba culoarea de la verde inchis la visiniu inchis sau chiar negru atunci cand este copt. Cu cat este mai copt, cu atat este mai moale si mai pufos. Pentru a alege fructul potrivit se ia in mana si se strange usor coaja. Aceasta nu trebuie sa fie nici tare, nici foarte moale. Daca ai ales un avocado care nu e copt destul se poate tine in bucatarie pe masa, nu in frigider, ferit de razele soarelui, iar acesta se va coace in maxim 8 zile. Culoarea si fermitatea cojii iti vor indica momentul potrivit pentru a fi consumat.

Cateva motive să mănânci avocado:

  • contine nutrienti esentiali: vitamina K, C, E, B5, B6, A, B1, B2, B3, potasiu, acid folic, zinc, magneziu, fosfor, si multe altele;
  • 100 grame de avocado are 160 de calorii, 8.53 grame de carbohidrati, 2 grame de proteine, 14.66 grame de grasimi, 6.7 grame de fibre si nici un gram de colesterol;
  • sarac in grasimi saturate;
  • bogat in minerale esentiale si grasimi mono-nesaturate (omega 6, acid linoleic, etc.).
  • Face ca restul alimentelor cu care îl combini să fie mai sănătoase
  • Reglează nivelul zahărului în sângeSugestii cu privire la modul in care se poate consuma avocado:
  • feliat sau pisat, cu un pic de zeama de lamaie, sare si piper, cu paine;
  • se poate adauga feliat sau taiat cubulete intr-o salata cu de toate (verdeturi, rosii, castravete, branza feta);
  • se poate face renumita pasta guacamole;
  • poate fi adaugat cu succes intr-un sandwich;
  • ca ingredient la smoothie-ul de dimineata;
  • la dressing-ul pentru salata;
  • pus pe grill si servit ca si garnitura pentru carne.




Retete365.RO   Noua ne place avocado   Sa bucatarim cu Leta

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.