AluaturiDulciuriLa PlacinteRetete

Poale-n brau moldovenesti

Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta




INGREDIENTE: aprox. 20buc

Aluat: 1,5 kg faina

75 g drojdie proaspata

750 ml lapte gras

300 grame unt

200 grame zahar tos

7 galbenusuri

2 linguri cu ulei

o lingurita sare

esente lamaie, portocala, vanilie

coaja de la 1 lamaie

coaja de la 1 portocala

Umplutura:

1 kg branza grasa scursa bine

4 oua

300 g zahar

vanilie, coaja de lamaie si portocala

un varf cutit sare

In plus: 1 galbenus de ou

1 lingura lapte dulce

tava, hartie de copt si 1 lingura ulei

PREPARARE:

Procedam ca la aluatul de cozonac, ideea este sa fie cald in bucatarie si ingredientele sa fi stat macar 3 ore la temperatura camerei.

Cernem faina si adaugam coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala. Separat activam drojdia: amestecam drojdia proaspata  cu o lingura de zahar, 3 linguri de faina si 3 linguri de lapte. Turnam pasta obtinuta in mijlocul gramezii de faina. Acoperim cu putina faina, astfel incat atunci cand maiaua creste faina capata aspectul de crapat si stim ca este momentul pentru a ne apuca de treaba. Topim untul si il lasam sa se racoreasca. Intr-o cratita incalzim laptele impreuna cu zaharul, sarea si aromele. Separam ouale si frecam galbenusurile cu cele 2 linguri de ulei (ca la maioneza). Apoi le amestecam cu laptele cald si cand maiaua noastra si-a dublat volumul (faina de deasupra are aspect crapat) turnam laptele si ne apucam de framantat. Din cand in cand punem putin unt topit si il incorporam cu rabdare in aluat.

Intre 45 min si 1 ora framantam cu pumnul, cu palmele si cand incepe sa se dezlipeasca de pe maini il netezim si il acoperm cu un prosop curat. Il lasam la crescut timp de 1 ora intr-un loc cald si ferit de curent. Dupa 1 ora il mai framantam o data, il rasturnam si il impachetam de cateva ori. Apoi il acoperim si il mai lasam 1 ora la crescut.

Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta

In acest timp noi pregatim umplutura: amestecam cu o furculita toate ingredientele (sa nu fie zemoasa). Daca umlutura este apoasa putem adauga 2 linguri de faina sau gris.

Ungem masa cu ulei, pregatim tavile cu hartie de copt si impartim aluatul in bucati de cam 250-300 g. Fiecare bucata o intindem sub forma de patrat: fie cu mainile, fie cu un sucitor. Punem 2 linguri de branza in mijloc si impachetam colturile ca la un plic. Asezam in tava, si le ungem cu ou (galbenus+ 1 lingura de lapte). Lasam la crescut pana misi dubleaza volumul (45 min). In timpul acesta incalzim cuptorul. Coacem 20 – 30 min la temperatura de 170 – 175°C. Cand sunt rumene ridicam  putin de foaia de copt ca sa verificam si spatele. Daca este frumos colorat sunt gata. Putem verifica si cu o scobitoare. Scoatem tava din cuptor si o acoperim cu un prosop curat.

Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta

Cand se racesc putin sunt gata de servit. Simple sau cu iaurt, lapte cald ….. sunt delicioase

Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta

Pofta buna!!!

Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta

 




Retete365.RO   Poale n brau moldovenesti   Sa bucatarim cu Leta