CORFU – un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana




Una din cele mai apreciate insule ionice este Corfu, insula familiei. Plaje ideale pentru familiile cu copii, partide de scufundari, croaziere in jurul insulei, minunatul Aqualand (de retinut ca se deschide dupa jumatatea lunii iulie), orasul Corfu sit UNESCO, magazine intestate cu bunatati te asteapta aici. Intr-o atmosfera autentic greceasca orasul Corfu reprezinta o destinatie moderna si cosmopolita. Insula ofera posibilitati multiple de cazare si un fuzion intre bucataria greceasca si cea italiana.

Maslinele și uleiul de masline, brânzeturile, fructele proaspete și legumele sunt elementele de bază din meniul corfiot, cu un accent mai mare pe fructele de mare. Insa si gusturile și metodele de gătit sunt specifice. Încercați unele dintre aceste feluri de mâncare tradiționale din Corfu și veti descoperi singuri: Bourou-Bourou – supa de legume si paste, Bourtheto – pește scorpion în sos picant, Pastitsatha – carne de vita, peste sau pasare in sos picant cu spaghete, Sofrito – Carne de vită în sos de vin alb, Sykomaïtha – prajitura picanta cu smochine. Ouzo (bautura alcoolica tare din seminte de anason) este completat de o gama de lichioruri : limoncelo si lichior de Kumquat (mini portocala cu coaja comestibila – singurul loc din Europa unde se gaseste acest fruct). Vinul retsina (un vin aromat cu rasina de pin) poate fi inlocuit cu o minunata bere locala CORFU BEER: blonda, bruna sau rosie, dar si IPA. Noi am fost fermecati de Corfu Red Beer…

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta

Seara treci in plimbare pe malul marii pe mica faleza din Messonghi. Micile taverne, baruri si cafenele stau insirate ca piesele de domino in asteptarea clientilor. Alb, albastru, verde, culorile te farmeca si te imbie sa iei loc.  Restaurantul Meraki este plin seara. Curatenia, scaunele cu plasa, verdele crud al vopselei proaspete ne-a atras sa luam loc…asa pentru un aperitiv! Fara pareri de rau: mancarea este proaspata, gustoasa, lejera. Servirea ireprosabila: vorbitori de limba engleza, glumeti si amabili gazdele ne incanta cu povestea tavernei. Patronul pescar te poate indruma in jurul bucatelor. Am revenit de mai multe ori in decursul sejurului nostru, deschide in jurul orei 16:00. In fata o plaja micuta administrata separat. Toaleta foarte curata.

Salatele: greceasca, caprese, cu ton sunt generoase (6-8 euro). Caracatita la gratar una dintre cele mai bune mancate pe insula, midii la aburi, musaca zemoasa si foarte buna (8 euro), paste cu fructe de mare, painea cu usturoi si ulei de masline servita cu un tzatziki racoritor este una dintre cele mai gustoase servite pe insula si nu in ultimul rand sardinele la gratar cu lamaie.

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta  Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta

 Akrogiali Taverna Kerkyra (Agios Ioannis Peristeron 49084 Corfu, Greece)

Servirea eleganta, limba engleza, curat. Toaleta (treci strada spre cladirea bucatariei )mediu aranjata, dar foarte curata. Peste proaspat pe care il poti alege din vitrina cu gheata.  Mancare buna, portii generoase. Salatele mari, combinatii inedite intre fructe si legume, dressing-uri citrice (salata chef, salata greceasca, cu ton sau salata cu halloumi la gratar). Chiftelute din dovlecei serviti cu tzatziki gustoase, un minus la tzatziki comandat separat – mult piper si parea taiat. O noutate la caracatita la gratar a fost faptul ca a fost servita intreaga si nu doar tentacule – super gustoasa si bine gatita. Calamar inele prajit bun, bun, calamar umplut bun – dar nu ca cel mancat in Tsassos.

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta

Corfu Town – Restaurant REX (https://rexrestaurant.gr/)

Pe stradutele ticsite de taverne, cafenele, magazine cu suveniruri si produse locale (diverse obiecte lucrate din lemn de maslin, kumquat confiat, lichioruri si dulceturi, masline si ulei, scoici), boutiquri cu haine si accesorii modern ajungem la un local cu multe recomandari positive pe site-urile de calatorii. Initial cam pustiu (e drept ca era ora 17 – 18), putin reticenta accept initiativa sotului meu (nu e prima data cand gaseste un astfel de local si se dovedeste a fi extraordinar).

Menu-ul un fuzion intre bucataria greceasca si cea italiana (influenta majora a insulei) ne indeamna sa ramanem si sa incercam. Si incercarea a meritat:

  • tzatziki cu avocado – pasta verde, combinatie inedita de gusturi – merita gustata si mai mult…
  • calamari cu paste orzo si mascarpone + o spuma – gust dulce al pastelor cremoase cu calamari la plita – un fel de mancare reusit
  • caracatita la gratar cu piure de naut – interesant pentru o degustare
  • calamari umpluti cu branza – nu erau in menu, dar s-au oferit sa ne gateasca. Gustul interesant, cam iute si puternic pentru mine – parmezan si blue cheese
  • desert la alegere: prajituri, inghetata – au incercat copiii tort de ciocolata. A fost un desert divin.
  • la sfarsit ne-au oferit fructe proaspete

Curatenie, limba engleza, toaleta moderna, pliculete cu dezinfectant.

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta

 Corfu Town – Fortul vechi

Terasa cu vedere la mare spre portul de ambarcatiuni usoare. Aici am descoperit Berea Corfu – ramanand fani ai Corfu Red Beer – dupa cum am mai povestit. Limoncello servit intr-un mod inedit, gen cocktail: cu gheata si apa, cred. Cateva gustari: alune mix, crostini cu branza… Engleza nivel vorbit prin semen, dar ne-am descurcat. Peste tot curat si atmosfera placuta. Berea 5 euro sticla (cam asta e pretul in mare pe insula la localuri. In supermarket nu depaseste 3 euro).

Plaja Prasoudi – Taverna Prasoudi

Plaja Prasoudi este aproape de localitatea Agios Matheos situata pe coasta de sud-vest a insulei Corfu. Este o plaja micuta – un golf – cu nisip fin, inconjurata de verdeata luxurianta si maslini. Prasoudi este o plaja destul de retrasa si linistita, ideala pentru cei ce fug de aglomeratia din statiuni.  Chiar deasupra plajei se afla o taverna care serveste preparate din bucataria locala, peste si fructe de mare.

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta

Pentru  noi a fost o experienta slaba:

  • servire grabita
  • chelnerul avea degetele scufundate in farfuria ci tzatziki
  • mancarea gatita slab, miros de ulei ranced
  • calamarii prajiti erau groaznici: baby calamari scufundati in ulei si plini de aluat cu faina nefacut
  • tentacule de caracatita la gratar – 3 portii la fel de arse si tari, gumoase
  • souvlaki de pui – singurul fel de mancare gatit decent, dar nu excela
  • bauturi nu aveau decat jumatate din menu
  • am fost serviti cu fructe proaspete, fiica gazdelor mai implicata si vorbitoare de limba engleza (pacat ca a interactionat cu noi doar la momentul platii)
  • toaleta mediu intretinuta (:

Taverna Limnopoula – Petriti

Petriti este un sat pescăresc situat pe coasta de sud-est, la aproximativ treizeci de kilometri sud de orașul Corfu. Satul este cel mai mare port de pescuit de pe insulă, iar cele cinci taverne de pe malul mării sunt specializate în fructe de mare. Noi am ajuns cu o ambarcatiune pe care am inchiriat-o pentru o zi.

O experienta faina, mesele asezate pe un ponton la mare – apa limpede, pesti de toate dimensiunile, briza racoroasa, toaleta aranjata si curata + ca era deschisa la ora pranzului.

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta   Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta

Mancare gatita super:

  • unul dintre cele mai bune tzatziki de pe insula (parerea noastra)
  • o pasta de cartof fiert cu usturoi – dementiala cu paine prajita
  • salata chef7 euro
  • paste
  • dovlecei / vanata pane – 4 euro
  • suc proaspat de portocale
  • lava cake
  • fructe proaspete

Preturi Ok – nota de plata (5 persoane) – 75 euro

 Spiros Taverna Paleokastritsa

Situata pe coasta de vest a Greciei, statiunea Paleokastritsa este cea mai frumoasa zona din insula Corfu. Veti descoperi o zona spectaculoasa cu vegetatie luxurianta, dealuri verzi pline cu plantații de maslini si livezi de citrice. Aici bate vantul mai mereu si apa este mai rece decat in alte parti ale insulei. Aveti posibilitatea de a vizita AquaLife – un acvariu atractiv, cu ghid in limba engleza inclus in pret si posibilitatea de a atinge diverse vietati: serpi, castraveti de mare… O alta atractie este manastirea bizantina. Amplasata sus, deasupra golfuletelor din Paleokastritsa, manastirea este un loc deosebit de frumos si linistit. Exista in interior si un mic muzeu bizantin, iti poti trage sufletul intr-o oaza de calm si multe flori – este intrarea gratuita, poti lasa o donatie.

Spiros Tavern un restaurant cochet, cu mese amenajate la umbra maslinilor si un gratar in aer liber imbietor. Puteti incepe cu aperitive si incheia cu baclavale delicioase. Nu uitati sa va aduceti pofta de mancare cu voi. Portii mari, mari – noi am luat la pachet (un plus binevenit – aveau cutii special pentru take away). Bauturi foarte bune si racoritoare:

  • am baut cel mai bun Mojito
  • unul din putinele restaurante care ofera limonada proaspata (cu miere sau zahar la alegere)
  • margarita racoritoare

Gratarul suculent te imbie cu diverse combinatii: porc, pui, coaste, aripioare. Fructele de mare foarte bine gatite: am comandat un mix de fructe de mare si peste care s-a dovedit extraordinary de gustos, bine gatit si foarte mult. Gama de paste te duce cu gandul la bella Italia: carbonara, cu fructe de mare, cu sos bolognese…portii mari si gustoase. Hummus-ul extraordinar, tzatziki nu se lasa mai prejos, pita la cuptor calda insotit de icre – pana acum unicul loc in Grecia unde icrele au semanat cu reteta noastra.

Pretul putin mai mare ca in alte locatii, insa merita: localizarea usor de gasit si frumos amenajat, servirea atenta, mancarea buna, limba engleza, toalete curate. Puteti lua la pachet ce va ramane, sunt bine organizati la acest capitol.

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta

Lefkimi ne-a surprins placut cu stradutele inguste, magazine cosmopolite, oameni zambitori. Ne-am tras sufletul intr- o locatie moderna: bar cu DJ seara. – Café Bar Delsol (str. Ano Lefkimmis). Domnisoara care ne-a servit a fost foarte draguta, vorbea engleza – ne-a servit cu apa proaspata. Chiar daca menu-ul lipsea ne-a oferit o gama de bauturi calde si reci diversa: cappuccino, bere, vin, expresso, icefrappe, inghetata artizanala.

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta Nota de plata: 20 euro (un cappucinno, un icefrappe, o bere la draft, un suc – limonada gen Fanta si o portie generoasa de inghetata).

 

 

 

Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta La plecarea cu feribotul am descoperit o mica terasa dedicate cafelei – CLEPSYDRA. Cafea pe gustul familiei – suntem mari amatori de cafea. Am baut 2 cafele expresso mari (strong, aromata, gustoasa), o cafea americano si 2 frappe. Pentru ca timpul ne presa am luat la pachet cele doua frappe-uri si cafeaua americano – foarte frumos aranjate. Apa proaspata servita la venire, cafeaua gustoasa, servire amabila, vorbitori de limba engleza sunt atuuri pentru care merita promovata.

 

 

Cel mai greu de gasit a fost o patiserie traditionala. Am gasit o mare patiserie cu desfacere in Corfu Town: gama larga de produse proaspete, servire amabila. De la sandwichi-uri proaspete, la traditionalele placinte cu branza sarata, biscuiti si grisine dulci si sarate, ciocolata si cafea, prajituri si baclavale toate iti faceau cu ochiul. Mie nu imi venea sa plec: mirosul, gama de produse, as fi ramas o zi intreaga. Foarte gustoase, nu ratati!




Retete365.RO   CORFU   un fusion al bucatariei grecesti cu cea italiana   Sa bucatarim cu Leta