Cozonac pufos cu crema de nuca
INGREDIENTE:
Aluat: 1 kg faina
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte gras
200 grame unt
300 grame zahar tos
5 galbenusuri
o lingurita sare
esente lamaie, portocala, vanilie
coaja de la 1 lamaie
coaja de la 1 portocala
Crema: 5 albusuri – cele ramase de la framantat
400 g nuca macinata
100 g cacao
250 g zahar tos
esenta de rom
In plus: 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
un galbenus de ou proaspat – pentru uns cozonacul
zahar sau mac sau miez de nuca (cam 2-3 linguri) – va fi folosit pentru presarat deasupra
tavi pentru cozonac
hartie de copt
PREPARARE: cantitatile sunt pentru 2 cozonaci marisori – aprox. 1,5 kg buc
Cernem faina si facem o gaura in mijlocul gramezii. Adaugam coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala.
Intr-un castron mai mic pregatim drojdia cu o lingurita de zahar, 2 linguri de faina si 2 linguri de lapte. Avem acum o pasta pe care o turnam in mijlocul gramezii de faina (unde am facut gaura) si acoperim cu putina faina. Lasam la crescut 5 -10 minute.
In timpul acesta noi topim untul si il lasam sa se racoreasca – sa nu fie fierbinte. Intr-o cratita incalzim laptele impreuna cu zaharul, sarea si aromele. Nu trebuie sa fie fierbinte! Apoi separam ouale: galbenusurile fie le adaugam peste faina, fie le amestecam cu laptele cald.
Cand maiaua noastra si-a dublat volumul adaugam cele cinci galbenusuri si laptele caldut. Acum incepe partea frumoasa: framantatul care va dura aprox. 1 ora. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit).
Incet si cu rabdare framantam aluatul; cand incepe sa prinda forma il lovim cu pumnul sau podul palmei, in trantim in lighean; apoi il netezim usor si atunci cand se dezlipeste de pe maini il acoperim cu un prosop curat si uscat si asezam ligheanul intr-un loc cald, ferit de curent. Dupa 1 ora il mai framantam o data: il tragem de colturi si il impachetam ca pe un plic. Repetam de cateva ori si il mai lasam 1 ora la crescut.
Acum putem pregati umplutura: batem albusurile o bezea moale impreuna cu zaharul si adaugam nuca macinata si cacao. Rezulta o crema moale si usor de intins. La sfarsit punem esenta de rom dupa gust.
Dupa ce ora a trecut incalzim cuptorul la max 50°C, ungem masa de lucru cu putin ulei si impartim aluatul in patru si crema in 4. Luam pe rand bucatile de aluat: intindem cu mana pe masa unsa cu ulei un dreptunghi din aluat, intindem crema uniform peste si rulam. Procedam la fel cu toate bucatile si apoi impletim 2 cate 2.
Ungem tavile cu putin ulei si tapetam cu hartie de copt. Asezam cozonacii in tavi, ungem cu galbenus de ou si presaram putin zahar (sau mac sau punem miez de nuca intreg sau ii lasam simpli). Acum ii asezam in cuptorul cald, cu usa intredeschisa timp de 1 h (nu uitati cuptorul este la max 50°C). Vor creste frumos, de aceea este bine sa punem hartia de copt mai inalta decat tava.
Cand cozonacii nostri si-au dublat volumul marim gradele in cuptor pana la 170°C si inchidem usa cuptorului. In 50 de minute cozonacii nostri ar trebui sa fie rumeni si copti, dar noi ii testam cu scobitoarea. Daca in acest timp ni se pare ca se rumenesc prea tare ii acoperim cu o hartie de copt imbibata cu apa.
Ii scoatem din cuptor: eu ii asez pe o tava culcati pe o parte si ii acoper cu un prosop curat.
Pofta buna!!!
Pingback: Poale-n brau moldovenesti – Retete365.RO