LeTaifasSfaturi

Parmezanul si ce poti face cu cojile ramase de la parmezan




Retete365.RO   Parmezanul si ce poti face cu cojile ramase de la parmezan   Sa bucatarim cu Leta

Retete365.RO   Parmezanul si ce poti face cu cojile ramase de la parmezan   Sa bucatarim cu Leta

Noțiunea de parmezan definește o brânză tare, a cărei origini se află în Italia. Preparat din lapte de vaca are textura granulata si densa. Culoarea galbuie, aroma intensa, textura specifica si gustul picant ii dau vechimea. Parmezanul este nelipsit din rețetele de pizza sau paste, lasagna sau risotto, dar poți opta pentru a-l consuma ca atare pe platouri cu mere, pere, struguri, smochine, nucă, prosciutto, mortadela sau alte mezeluri italienești.

Considerat a fi unul dintre cele mai fine branzeturi din lume, parmezanul, mandria italienilor, este o marca protejata de legile Uniunii Europene. Exista foarte multe tipuri de parmezan, insa adevaratul parmezan- Parmigiano Regianno, se fabrica exclusiv in regiunile Parma, Regia Emilia, Modena, Mantua si Bologna, din Italia, numai din lapte de vaca, in perioada aprilie-noiembrie, fiind sortimentul cel mai bogat in calciu dintre toate branzeturile.

Iata cateva caracteristici pe care trebuie sa le intruneasca parmezanul ca sa fie un produs de calitate superioara:




  • trebuie sa te asiguri ca are atasata crusta, pe care trebuie sa fie stantata stampila de autenticitate;
  • parmezanul original este tare, galbui, cu o textura granulata, cu posibilitatea de a fi rupt in fasii;
  • o bucata de parmezan plina de cristale albe pe suprafata indica faptul ca produsul este mai  maturat, mai aromat si mai sfaramicios;
  • trebuie evitat pe cat posibil parmezanul ras, pentru ca este un produs cu arome si prospetime diminuate. In plus nu poti fi sigur de autenticitatea lui.

Dar ce faci dupa ce ai terminat o bucata de parmezan si iti raman cojile tari? S-ar putea să credeţi că nu este de folos coaja de parmezan odată ce aţi ras toată bucata de brânză. De fapt, ar trebui să gătiţi cu ea. Această coajă este o componentă esenţială pentru supele aromate. Adăugată în oală în timp ce gătiţi, coaja îşi eliberează aroma.

Pastreaza-le si foloseste-le in diverse preparate. Pentru a vă asigura că aveţi mereu, păstraţi coaja de parmezan în congelator pentru astfel de momente.

Cartofii noi pusi la cuptor cu ulei de masline: pune felii din coaja printre ei. Va fi un adevarat deliciu, toata lumea va uita de cartofi in cautarea cojilor cremoase. O garnitura din legume fasii va deveni o mica vedeta in farfurie!

O supa din diverse coji de parmezan, sau o supa de rosii imbogatita cu o coaja de parmezan si busuioc sau o supa crema de legume sau o crema de ciuperci careia vrei sa ii dai un alt parfum… Sau o supa crema de usturoi copt careia ii evidentiezi aroma cu simpla coaja scoasa repede din congelator.

Adauga coaja la fiert si scoate-o inainte de a pasa legumele. Chiar daca se inmoaie nu este usor de maruntit si nici nu se impaca cu o textura cremoasa ca cea a supei cema!

Introducerea cojilor in diverse preparate este o practica des intalnita in Italia, ele dau un gust dulceag si aromat oricarui preparat. Oricat de simpla ar fi reteta sau chiar daca nu are prea multe ingrediente aromate sau poate iti doresti altceva, o alta aroma, un mod de a iti impresiona familia si prietenii foloseste cu incredere cojile de parmezan… Va fi un secret extraordinar si o aroma bogata!

Retete365.RO   Parmezanul si ce poti face cu cojile ramase de la parmezan   Sa bucatarim cu Leta