Tort din pandispan cu crema de vanilie
7 oua
210 g faina
210 g zahar
un varf de sare
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana se deschid la culoare si cresc in volum cam de 3 ori. Cu un mixer bun se mixeaza in jur de 20 minute, dar nu mai putin. Cu un mixer mai slab timpul trebuie sa cresca macar pana la 30 minute. Daca il mixam asa pandispanul va creste si va fi pufos, fara sa ii trebuiasca praf de copt.
Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam cu mare grija de jos in sus, cu o spatula din silicon sau din plastic. Dupa ce se incorporeaza toata faina asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina. Punem cu grija aluatul ca sa nu riscam sa se lase si nivelam cu grija suprafata. Eu am avut doua forme din silicon asa ca am impartit aluatul in ele.
Il lasam sa se raceasca cateva ore sau pana a doua zi. Eu am taiat fiecare blat in doua si l-am insiropat cu compot de ananas (poate fi folosit orice compot va place sau un sirop de apa cu zahar si putina lamaie: 1 cana de zahar se fierbe cu 2 cani de apa si cu zeama de la o lamaie).
Pregatim crema de vanilie:
- 1 plic Crema pentru prajituri cu gust de vanilie Dr. Oetker
- 500 ml lapte rece
- 3 linguri zahar pudra
Preparam crema conform instructiunilor de pe plic si o dam la rece pana se intareste mai bine.
In acest timp putem bate frisca: 1 cutie cu smantana La Dorna pentru frisca rece (trebuie tinuta macar 1/2 h la frigider). Se indulceste dupa gust si se da si ea la frigider pana cand avem nevoie de ea.
Taiem blaturile, asezam unul pe suport si il insiropam usor, pentru ca nu vrem sa avem un tort lasat (iar blatul isi mai trage umezeala si din crema. Scoatem crema de vanilie si adaugam un strat generos peste blatul insiropat. Asezam deaupra cealalta jumatate de blat (cu taietura in sus), il insiropam usor. Imbracam tortul intr-un strat fin de crema si apoi il ornam generos cu frisca.
Pentru ca eu am avut doua blaturi unul mai mic si unul potrivit am asamblat un tort cu etaj. Am taiat si al doilea blat in doua am asezat o jumatate cu taietura in sus peste tortul deja format si am procedat ca mai sus (insiropat usor, crema, al doilea blat – insiropat, imbracat in crema si la sfarsit frisca).
Pe marginea blatului de sus am lipit fulgi de migdale crude, iar pe cel de jos l-am imbracat in fulgi de ciocolata cu lapte. Am ornat cu frisca si cu capsuni proaspete taiate felii.
A fost un tort gustos si usor, care s-a terminat pana la ultima bucatica…
POFTA BUNA!!!