LeTaifasSfaturi

Vinetele si… despre vinete




Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta




Sunt orginare din India de Sud și Sri Lanka și se cultivă intens de mai bine de 1.500 de ani. Aici au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China, iar în Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.

În afară de apă, conțin multe vitamine și minerale:

● 92 % apă;

● 4% carbohidrați;

● 1,3% fibre;

● 1,3% proteine;

● săruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan,molibden, cupru), vitamine (K, B1, B3, B5, B6 și C) și fitonutrienți (acidul clorogenic, nasuninul și alți 12 antioxidanți).

Beneficiile vinetelor:

  • protejează creierul
  • te ajută să slăbești și-ți protejează tractul digestiv
  • previn cancerul, inflamațiile și bolile cronice
  • scad nivelul colesterolului

O porție de 100 de grame de vinete are doar 20 kilocalorii și înseamnă 11% din doza zilnică recomandată de fibre.

Atenţie însă! Din cauza conţinutului ridicat de alcoloizi, substanţe care pot avea potenţial alergen sau chiar pot duce la intoxicaţii, consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii.

Cultura de vinete a încetat să mai fie una banală din momentul în care cererea de pe piață s-a diversificat odată cu apariția și răspândirea unor varietăți noi. Culorile vinetelor variază de la alb-gălbui sau de la verde deschis la roșu-violet sau purpuriu închis.

Black Beauty (Frumuseţea neagră) şi Dusky sunt soiuri foarte apreciate, pentru că au o creştere rapidă. Vinetele cu fruct de culoare albă nu diferă doar prin culoare de vinetele obișnuite, ci și prin gust: cand ajung la maturitate au gustul ciupercilor de pădure, textura este cremoasa si nu au seminte.

Vinetele uriașe sunt un soi foarte productiv, leguma este rotundă, de culoarea mov, au pulpa de culoare albă și chiar dacă sunt tăiate și lăsate mai mult timp, nu oxidează, comparativ cu celelalte soiuri care imediat după ce sunt tăiate, miezul capătă o culoarea negricioasă.
Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta  Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta

Fie ca este vorba de vinete lungi si subtiri, grase si in evantai sau de culoare galbena, alba, dungate… vinetele pot fi gatite in variate feluri. In diverse mancaruri, coapte sau pe gratar, gratinate sau umplute, in conserve de iarna sau pane (www.retete365.ro/vinete-pane-cu-sana-si-susan).

Stiai ca daca sarezi vinetele, acestea absorb mai putin ulei? Acest truc poate fi urmat daca iti place sa le mananci incinse in ulei.

Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta    Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta

 

Retete365.RO   Vinetele si... despre vinete   Sa bucatarim cu Leta