Briose de vanilie cu crema de unt
BRIOSE DE VANILIE CU CREMA DE UNT
– reteta din revista „Delicii la cuptor” –
INGREDIENTE: (pentru aprox. 10 briose obisnuite sau 20 minibriose)
Pentru briose:
- 125 g unt moale
- 125 g zahar tos fin
- 2 oua mari
- 125 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri lapte dulce
- 3 – 4 picaturi de esenta de vanilie
- un praf de sare
Pentru crema:
- 75 g unt moale
- 2 linguri lapte dulce
- 2 – 3 picaturi de esenta de vanilie
- 225 g zahar pudra
- zmeura proaspata pentru decor sau bombonele pentru decor
PREPARAREA BRIOSELOR:
Preincalzim cuptorul la 180 grade C (treapta de mijloc a unui cuptor clasic). Cernem faina impreuna cu praful de copt.
Punem untul moale (la temperatura camerei) impreuna cu zaharul intr-un bol pentru mixer. Mixam pana obtinem o crema pufoasa deschisa la culoare (cam pana cand zaharul este aproape topit). Intr-un vas mixam ouale vreo 3 minute (pana cand se albesc putin si fac putina spuma). Adaugam incet ouale in crema de unt si mixam pana la omogenizarea completa.
Acum adaugam cate o lingura din cantitatea de faina amestecata cu praf de copt. Nu mai folosim mixerul ci o spatula sau lingura, pentru a evita ca aluatul sa se lase. La sfarsit adaugam laptele , esenta de vanilie si un praf de sare.
Intr-o tava pentru briose punem hartiute pentru copt sau folosim forme din silicon si atunci nu mai este nevoie de hartie. Punem aluatul in cantitati egale in forme (eu am folosit 10 forme clasice deoarece imi plac briosele mai inalte – si atunci am pus cam o lingura si jumatate de compozitie in fiecare forma).
Introducem tava in cuptorul preincalzit si lasam briosele pana se rumenesc frumos, aprox. 20 de minute – in functie de fiecare cuptor – (facem si proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata). Va recomand sa nu deschideti usa cuptorului pana nu trec aceste 20 de minute, altfel riscam lasarea aluatului. Daca dupa 20 de minute nu sunt rumenite si scobitoarea nu iese curata mai lasati-le cateva minute, dar supravegheati-le atent ca sa nu se arda.
Scoatem briosele pe un gratar si le lasam la racit.
PREPARAREA CREMEI PENTRU ORNAT:
Intr-un bol batem untul pana se inmoaie. Cernem cu grija zaharul pudra si amestecam jumatate din cantitate incet cu o lingura impreuna cu untul moale. Cealalta jumatate o amestecam cu laptele si vanilia, apoi le adugam in crema deja formata din unt si prima jumatate de zahar. Luam mixerul si amestecam la viteza mica pana cand zaharul se topeste si devine o crema moale si pufoasa, deschisa la culoare. Cu cat amestecam mai mult la viteza mica, cu atat crema este mai fina si delicata. Nu va grabiti ca sa nu se taie. Daca doriti o crema colorata puteti folosi diversi coloranti sau chiar o lingura de cacao.
Cand briosele sunt reci luam cu o spatula un bulgare de crema si intindem usor, in straturi pe partea de sus a acestora. Niste fructe proaspete (zmeura, afine, mure etc.) sau decoratiuni din zahar ne vor ajuta sa decoram briosa. Decorati repede inainte sa se ingroase crema. Eu am avut ceva ajutoare la decorat asa ca iata ce a iesit.
POFTA BUNA!!!
Comentariile sunt închise.