Maioneza
MAIONEZA CLASICA
INGREDIENTE:
1 galbenus de ou fiert tare
500 ml ulei de floarea-soarelui
sare dupa gust
zeama de la o lamaie potrivita
Galbenusul de ou fiert se striveste bine cu o lingura de lemn curata. Ca sa nu formeze cocoloase adaugati sare. Peste el se adauga cele doua galbenusuri crude si se amesteca cu lingura de lemn pana devin o pasta omogena. Acum incepem sa turnam incet uleiul, in fir subtire timp in care amestecam in continuu. Se poate turna si cate o cantitate mica de ulei si se incorporeaza, si tot asa pana la terminarea uleiului. Adaugam si zeama de lamaie, mai ales ca ne ajuta sa nu se taie. Cu cat turnam ulei cu atat sosul va creste si se va inchega.
Se poate folosi pentru salate diverse, pentru sadwich-uri, cartofi sau cu orice ne place.
SFAT:
- folositi vase si ustensile curate
- separati bine galbenusurile crude
- amestecati mereu in aceeasi directie, dca veti schimba sensul maioneza se taie
- folosind lamaie evitati taierea maionezei si in acelasi timp nu va fi gretoasa si va fi si spumoasa si frumos colorata
- daca vi se taie maioneza incercati sa adaugati cateva picaturi cu lamaie sau o lingurita cu mustar (mai dulce de preferinta ca sa nu-i schimbe gustul). Daca nu reusiti luati-o de la capat cu mai mult curaj…