Placinta cu dovleac
PLACINTA CU DOVLEAC
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
700 g faina
25 g drojdie proaspata
400 ml apa calda
50 ml ulei (floarea soarelui sau masline etc)
2 lingurite cu zahar
1/2 lingurita cu sare
Pentru umplutura:
2 kg – 2.5 kg pulpa proaspata de dovleac
2 linguri cu ulei
zahar
un praf de sare
un baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
2 linguri cu pesmet (daca nu aveti pesmet luati 2 felii de paine si uscatile la cuptor, apoi le rasniti fin cu un robot sau o rasnita)
In plus: ulei pentru uns
faina pentru intins
zahar pentru presarat la sfarsit
PREGATIRE:
Dupa ce scobim dovleacul il taiam in bucati mai mici si il punem intr-o cratita neaderenta la foc mic impreuna cu 2 linguri cu ulei, cu zaharul si un praf de sare. Adaugam si batonul de scortisoara si acoperim. Isi va lasa suc destul asa ca il vom lasa pana ce scade si devine o pasta moale. Nu trebuie pasat ca sa devina pasta pentru ca pulpa de dovleac se ma inmuia si se va topi. Scoatem batonul de scortisoara si inchidem focul. Adaugam zaharul vanilat si pesmetul, amestecam bine si lasam la racit.
In acest timp pregatim aluatul. Cernem faina intr-un castron incapator si adaugam sarea. Intr-un castron mai mic (ca de supa) amestecam drojdia cu zaharul si dizolvam in 100 ml de apa calduta. Amestecam pana devine ca o pasta si o turnam peste faina (facem o gaura in mijlocul fainii si acolo turnam amestecul de drojdie).
Incepem sa incorporam faina turnand usor si apa ramasa, pana cand devine un aluat elastic, usor de framantat si care nu se lipeste de maini. Daca se lipeste mai punem o mana – doua de faina. Dar eu zic sa aveti rabdare ca incet incet va prinde contur. Turnam uleiul si in incorporam bine in coca noastra apasand cu pumnul usor. Lasam 5 -10 minute intr-un loc cald aluatul acoperit cu un prosop curat.
Dupa aceste 5 – 10 minute luam aluatul il impartim in 5 parti egale. Tapetam bine masa de lucru cu faina si intindem o bucata de aluat in foaie subtire in forma dreptunghiulara (cat se poate). Ungem cu ulei si punem umplutura deasupra. Rulam si asezam sulul in tava pe care am tapetat-o in prealabil cu hartie de copt. Procedam in continuare la fel si cu celelalte bucati de aluat.
Preincalzim cuptorul la 180 grade C (treapta 4 la un cuptor clasic). Presaram toate rulourile cu zahar. Introducem tava cu placinta in cuptor pe treapta de mijloc pentru 23 – 30 de minute. Cand placinta se rumeneste frumos se opreste focul si scoatem placinta. Lasam sa se raceasca acoperita cu un prosop. Portionam si servim pudrata cu zahar vanilat.
POFTA BUNA!!!