Bezele de post
BEZELE DE POST
Intotdeauna am fost atrasa de prajituri, mai bine spus de prepararea lor… Si tot asa cu trecerea timpului nu numai ca am transformat retetele ca sa fie mai pe placul meu sau sa fie mai putin dulci, dar am incercat sa transform retetele clasice in dulciuri gustoase fara zahar sau chiar bunatati de post. Asa am inlocuit laptele cu apa (si mai tarziu cu variantele vegetale ale laptelui: soia, migdale, orez…), untul topit cu ulei sau cu margarina, am aflat ce crema delicioasa poti face din caju crud sau cum smochinele si curmalele pot face impreuna cu nuci, alune etc. un blat umed fara coacere. Dar ce te faci cand vrei sa inlocuiesti oul. Nici mie nu mi-a venit sa cred cand am citit despre un lichid care se poate transforma in spuma ca un albus batut… AQUAFABA suna pompos… insa este numele pentru apa vâscoasă în care au fost preparate legume, cum ar fi năutul sau fasolea boabe, adica leguminoasele. Deci asa a inceput aventura mea cu aquafaba!!! Bezelele sunt un prim pas, in reteta am incercat sa pastrez proportiile pe care le folosesc la bezelele din albus de ou, dar mi s-au parut cam prea dulci, asa ca am scazut putin cantitatea de zahar, pastrand insa impartirea in zahar tos si zahar pudra.
Deci, sa prajiturim!!!!
INGREDIENTE:
100 ml aquafaba (folosesc apa de la conserva de naut)
75 g zahar tos
75 g zahar pudra
1 varf de cutit cu sare
optional aroma de vanilie
PREPARARE:
Preincalzim cuptorul la 100 grade Celsius. Am incercat aceasta reteta doar in cuptorul electric cu ventilatie, asa ca nu va pot povesti cum se comporta in cuptorul clasic pe gaz.
Intr-un vas curat (eu il degresez intotdeauna cu zeama de lamaie) punem aquafaba si amestecam cu un mixer. Adaugam sarea si spumam. Apoi adaugam treptat zaharul tos lingura cu lingura pana se topeste si nu se mai simt granulele de zahar. Deja vom vedea cum spuma formata incepe sa prinda consistenta asemanatoare celei din albus. Apoi adaugam zaharul pudra. Batem pana obtinem o consistenta cleioasa si care nu curge de pe telul nostru.
Pregatim 2 tavi cu hartie de copt (lipim hartia de tava cu ajutorul a putina spuma de bezea ca sa nu se miste). Cu ajutorul unui pos de cofetarie formam bezelele (eu le fac cu duiul simplu, dar pot fi facute si cu diferite forme).
Punem tava la cuptor timp de 2 ore, dupa care inchidem focul si le lasam sa se odihneasca inca 2 – 3 ore in cuptor.
Ca sa diversificam putin putem adauga nuca macinata (cam 100 g). Vor iesi niste minunatii crocante, dar mai ales gustoase!!!!
POFTA BUNA!!!
SFAT: Va sfatuiesc sa nu deschideti usa cuptorului in timpul coptului deoarece bezelele se lasa si se sparg. Si asezati-le la distanta in tava pentru ca ele se intind putin la caldura si nu vrem sa avem o bezea mare cat tava.