Placinta cu iaurt
INGREDIENTE:
1 pachet foi de placinta
500 g iaurt gras (grecesc 10% grasime)
5 oua
200 g zahar
40 g amidon de porumb
50 g unt
vanilie
un praf de sare
coaja rasa de la o lamaie mare
PREPARARE:
Iaurtul se pune in strecuratoare la scurs. In timp ce se scurge iaurtul topim untul, cu care vom unge foile de placinta. Tapetam o tava cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 180 grade C.
Pentru umplutura separam ouale si albusurile le batem spuma cu un praf de sare si 100 g de zahar. Le batem o bezea ferma si lucioasa. Restul de zahar il mixam separat cu galbenusurile, cu vanilie si cu coaja rasa de lamaie.
Dupa ce galbenusurile devin ca o crema adaugam iaurtul scurs, amidonul. Omogenizam bine cu mixerul ca sa nu ramana cocoloase. Cu o paleta amestecam incet, in cantitati mici albusul spuma.
In tava tapetata cu hartie de copt asezam foi de placinta astfel: pentru ca este stratul de jos il punem mai gros 4-5 foi pe care le pensulam cu unt (fiecare foaie) si presaram coaja rasa de lamaie. Crema de iaurt o impartim cat mai egal si punem peste primul strat de foi. Apoi continuam cu 3 foi unse cu unt topit si crema de iaurt si tot asa pana la ultimul strat care trebuie sa fie de crema.
Bagam placinta la cuptor la o temperatura de 170°C pentru 45 de minute. Se va rumeni frumos stratul de sus, va creste in inaltime si va fi pufoasa. O lasam sa se raceasca in cuptor, apoi o taiem si o servim.
Pofta buna!